2017. április 2., vasárnap

Az Igazi Autista


Nehéz eldönteni, ki számíthat aspergeresnek, gyakran a több végigolvasott könyv, tudományos folyóirat, önéletrajz sem tud teljes bizonyossággal választ adni arra a kérdésre, hogy valaki aspinak tekintheti-e magát. Még jó, hogy a világon vannak neurotipikusok, akik nemcsak az illető teljes életútjára, minden apró gondolatára rálátnak, hanem azt is ránézésre, a felületes ismereteik alapján meg tudják mondani, kit tekinthetünk autistának. Aki ebből a halmazból kilóg, az nem lehet aspi, és a problémái sem lehetnek valósak, biztos csak kifogásként használja őket.Lássuk tehát, milyen egy igazi autista:

1. Szigorúan férfi. Ha egy nő autistának tartja magát, az gyanús, mert nők köztudottan nem lehetnek autisták.

2. Ápolatlan külsejű. Ez fontos kritérium, a szépségápolás, egészséges életmód, stb. nem képezheti speciális érdeklődés tárgyát, ráadásul ezek a témák nyilvánvalóan csak a nőket érdekelhetik (lásd 1. pont). A beteg (mert az is megkérdőjelezhetetlen igazság, hogy az autizmus betegség) ruhatárában jellemzően évek óta lestrapált ruhadarabok vannak, haja zsíros, arca, fogai arról árulkodnak, hogy napok óta nem tisztálkodott.

3. A speciális érdeklődése tárgyát kizárólag műszaki vagy természettudományos témák képezik. Olyan nincs, hogy egy autistát humán témák vagy más emberek érdekeljenek.

4. A speciális érdeklődési területe minden egyes részletét ismeri. Ha nem, akkor az nem is a speciális érdeklődési területe, vagy igazából nem is autista.

5. A speciális érdeklődési területe egész életében állandó, sosem változik.

6. Csak a speciális érdeklődési területéről lehet vele beszélgetni. Ha más témáról is értelmesen lehet vele beszélgetni, nem is autista, vagy nem is olyan fontos neki a téma. Véletlenül sem lehetséges az, hogy egy adott téma a korábbi speciális érdeklődési területe volt, vagy hogy a korábbi tapasztalatai alapján inkább elkerüli a speciális érdeklődési területe említését.

7. Sosem beszél saját magáról, sosem oszt meg kéretlenül sok információt saját magáról.

8. Nincs igénye társaságra. Egy extrovertált ember nem lehet autista. Az nem lehetséges, hogy egy nagyobb társaságigényű embernek ne legyenek jók a szociális képességei.

9. Nem helyezkedhet el kommunikációs területen.

10. Képtelen fenntartani egy párkapcsolatot, és amúgy sincs igénye rá. Ha egy autistának tönkremegy a párkapcsolata, az csakis azért van, mert autista, és sérült a kimeneti egysége, így természetesen a két fél közötti kommunikáció elégtelenségéért is kizárólag ő a felelős. Ha nem érdekli a párja, és nem kezeli őt egyenrangúként, az nyilván azért van, mert az autisták érzéketlenek, és amúgy sem érdeklik az emberek (lásd 3. pont). Arról nem lehet szó, hogy sok neurotipikus férfihez hasonlóan nem veszi emberszámba a nőket (az azonos nemű kapcsolatokra vonatkozóan sajnos még nem rendelkezem információval), vagy egyszerűen nem szerelmes a másikba.

11. Nem tud és nincs sem igénye, sem lehetősége szexelni (lásd 10. pont).


12. A neurotipikusokkal való vitájában mindig elismeri, hogy a neurotipikusnak van igaza. Ha például valaki bántó megjegyzéseket tesz, és utólag kiderül, hogy csak „tréfa” volt, elismeri, hogy autistaként nincs humorérzéke. A neurotipikusoknak nem lehetnek rossz vagy bántó viccei, egy autista pedig nem ítélheti meg helyesen, hogy valamit eredetileg viccnek szántak-e vagy sem.

13. Mindig pontos és precíz, olyan nincs, hogy egy autista összecsapjon valamit. Ez akkor is igaz, ha nem érdekli az, amivel éppen foglalkoznia kell.

14. Az autisták sosem hazudnak és sosem játszmáznak. Ha olyasvalakivel találkozol, aki autistának tartja magát, de nem tartja be a szavát, angolnázik, hazudik, stb. akkor nem autistával találkoztál. Egy autista nem képes felismerni, hogy bizonyos esetekben többre mehet azzal, ha felismeri és alkalmazza ezeket a kommunikációs eszközöket.

15. Az összes tünet egyszerre jellemző rá. Szenzorosan minden területen érzékeny, minden emberrel és társasággal ugyanolyan viszonyt tud kialakítani, mindig van és mindig ugyanaz speciális érdeklődési területe, és mindenkivel csak erről tud beszélni. Ha ezek nem teljesülnek, nem lehet autista.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése