2017. július 6., csütörtök

Laptopüzlet nőknek


Nemrég megjelent egy vállalkozó, aki nőknek szóló laptopszervizt nyitott. A kezdeményezés jól tükrözi a nőket övező társadalmi sztereotípiákat. A vállalkozó egy interjúban tagadta, hogy ez lenéző lenne a nőkkel szemben, inkább dicsérte a saját kezdeményezését, mondván, hogy a nőket úgysem érdekli az informatika. Mint korábban az informatika iránt is érdeklődő, magát feministának gondoló nőaspi, ehhez azért lenne egy-két szavam.
 
 
 
Nem ez egyébként az első informatikai kezdeményezés, ami a sztereotípiákra épít, és a nőket igyekszik megcélozni. A facebookon például rendre látok olyan hirdetést, amely nők részére kínál laptopokat.

Valószínűleg a női piac megszólításának igénye arra alapul, hogy a számítástechnikai üzletek ügyfélkörét túlnyomó többségben férfiak teszik ki, ezért próbálnak valamilyen módon a nőkre is hatni.

Csakhogy az ehhez hasonló reklámok, kezdeményezések szerintem inkább elrettentik a nőket, akiket sok esetben már kiskoruktól kezdve arra ösztönöznek, hogy válasszanak kevésbé „fiús” elfoglaltságot, mert ez nem nekik való. Ezen kívül az informatikus berkekben tapasztalható szexista légkör sem igazán teszi vonzóvá a nők számára ezt a pályát. Ezt a szexista légkört, és a társadalmi sztereotípiákat erősítik az olyan megjegyzések is, amelyek szerint a nők „ingerküszöbét nem üti meg a gigahertzek világa” (megjegyzem, az informatika nem csak műszaki adatok összesítéséből áll, sőt, a programozás kifejezetten kreatív tevékenységnek számít, ha valaki ráérez). Az a kijelentés, amely szerint a nőket mint csoportot nem érdekli az informatika, és nem is értenek hozzá, valójában magát a csoportot teszi felelőssé egy őket hátrányosan sújtó társadalmi beidegződés miatt (sok nőt ugyanis érdekelné az informatika, ha nem bátortalanítanák el bizonyos tényezők). Egyben a nők mint csoport szellemi képességeit minősíti azzal, ha kijelenti, hogy nem értenek hozzá, hiszen teljesen figyelmen kívül hagyja az egyéni különbségeket és genetikai adottságnak állít be valamit (azt, hogy a nők nem próbálják fejleszteni a műszaki tudásukat), ami igazából társadalmi normák következménye. Ezen az sem sokat segít, hogy próbálja mentegetni magát és közli: ezzel nincs semmi gond, ő emiatt nem nézi le a nőket. Inkább csak ront a helyzeten, azt sugallva ezzel: jó is ez így, maradjanak a nők csak a helyükön, ne avatkozzanak bele a férfiak szórakozásába, inkább elégedjenek meg azzal, hogy jól néz ki a laptopjuk, és hogy neki köszönhetően van valaki, aki elmagyarázza neki, mit (ne) csináljon vele. Bár valóban nem ez a legsúlyosabb nőket érintő kezdeményezés Magyarországon, úgy gondolom, hogy ez egy újabb lépés visszafelé – igaz, szerencsére egyre több a nőket az informatikai pályára bátorító kezdeményezés, és az is örvendetes, hogy egyáltalán elkezdődött egy diskurzus az ehhez hasonló kezdeményezésekről és a sztereotípiákról.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mindez miért is kerül szóba egy Asperger-szindrómáról szóló blogon. Volt alkalmam megtapasztalni, hogy sok aspi (köztük én is) gyakran elfeledkezik arról, hogy a környezetében nem mindenki ért az SI-jéhez, és ezért nem mindig közérthetően beszél róla. Sokszor nem tudjuk felmérni, hogy a másik mennyit tud az adott témáról, azonban előfordulhat olyan helyzet is, amikor az aspi pontosan tudja, hogy a másik nem ismeri mélységében a témát, mégis részleteiben ismerteti azt. Ennek oka gyakran az, hogy az illető így próbálja kompenzálni a szociális esetlenségét. Ez viszont általában nem imponál a hallgatónak, épp ellenkezőleg: úgy érzi, hogy ő ostoba az adott témához, és nem szívesen folytatja a beszélgetést, mert úgy érzi, hogy a másik fölényesen az arcába tolja a tudatlanságát. Éppen úgy, mint egy adott esetben nőnemű ügyfél egy számítógép szaküzletben.

Persze ilyenkor az önreflektív aspikban óhatatlanul felmerül a gondolat, hogy mit tegyenek annak érdekében, hogy a hallgatóik megértsék azt, amit mondanak. Majd ha valaki ilyen problémával fordul hozzám, javasolni fogom, hogy nyisson egy beszélgetősarkot célzottan neurotipikusok (és a témát nem ismerő aspik) számára, és oda olyan embereket vegyen fel, akik csak felszínesen tudnak beszélni az általa perszeverált témáról.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése